Dålig batteritid är ett vanligt klagomål. Vi gillar nämligen att använda våra smartphones och bärbara datorer länge och vill inte att de ska ta slut. Medan forskare undersöker möjligheterna med trådlös laddning, kan vi ju hoppas att batterierna blir bättre…

Nu lovar en ny teknik just detta! Forskare från University of California, Irvine, har uppfunnit ett “nanotrådsbaserat batteri. Och detta kan kan laddas hundratusentals gånger. Detta är ett stort steg mot ett batteri som aldrig behöver behöva bytas ut igen.

Nanotrådar är ideala för elektrisk lagring och överföring.

De är mycket ledande och tusentals gånger tunnare än ett hårstrå. Detta innebär att de kan vara konstruerade för att åstadkomma en stor ytarea för elektronöverföring. Olyckligt nog är nanotrådar mycket känsliga och presterar inte bra efter återupprepad laddning och urladdning.

Forskarna, vars Resultaten publiceras i American Chemical Society: s energi Letters, har belagt guldnanotrådar i mangandioxid och “packat in” dem i en plexiglasliknande gel. Kombination håller alla egenskaper hos nanotrådar “intakt och gör dem motståndskraftiga mot ev skador.

Mya Le Thai, huvudstudieförfattaren, har laddat och urladdat batteriet upp till 200.000 gånger. Detta utan att bryta de nanotrådar och utan att se tecken på en kapacitetsförlust.

Att uppfinna ett nytt batteri som dessutom kunde laddas & urladdas över 200.000 gånger var varken hennes mål eller förväntningar.

Mya berättar hur hon “lekte runt” med de nya materialen, och när hon använde ett mycket tunt gel-skikt och började testa cyklingståligheten så upptäckte hon att man genom att använda denna gel, kunde utvinna hundratusentals laddningscykler utan att förlora någon kapacitet i nano-batteriet!

“Det var helt galet” eftersom dessa material brukar avtar dramatiskt i kapacitet efter 5000 eller 6000 eller 7000 cykler som mest.

Forskarna tror att kombinationen av PMMA (plexiglas-liknande) gelelektrolyt och magnesiumoxid ger flexibilitet och struktur för nanotrådar, vilket förhindrar sprickbildning och därmed förlänger batteriets livslängd. Den belagda elektroden håller sin form mycket bättre, vilket gör det en mer tillförlitlig alternativ.

Denna forskning visar att en nanowire-baserad batterielektrod kan ha en lång livslängd och att vi kan göra den här typen av batterier verklighet.

Läs mer om nyheten: http://www.iflscience.com/technology/new-battery-can-be-recharged-hundreds-thousands-times