Båtbatterier / Marinbatterier

Båtbatterier är “marina batterier”. Dessa batterier som är särskilt avsedda för marint bruk i båtar. Att köpa nya båtbatterier är en liten investering och kräver extra eftertanke & jämförelse.

I din överläggning bör du först ha i åtanke att batterierna ska klara att förse båtmotorn med tillräcklig startkraft. Men din batteribank måste också klara av att försörja all elektrisk utrustning du använder medan du är till havs. Förhoppningsvis under hela tiden som du ligger ute…

Marinbatteri

Båtbatterier / Marinbatterier

Marinbatterier är egentligen ett samlingsnamn och kan faktiskt innebära ett startbatteri såväl som fritidsbatteri eller ett AGM eller GEL batteri. Ett riktigt och anpassat marinbatteri är dock tillverkat i antingen AGM eller GEL. Dessa batterityper är lämpligare till sjöss tack vare en betydligt mer robust konstruktion och möjlighet att montera även i liggande lägen.

I marint syfte är gel- & agm batterier att föredra av anledningar fler än så. Självurladdningen i ett AGM eller GEL uppgår bara till 2% per månad. Detta är att jämföra med fritidsbatteriernas självurladdning som uppgår till mellan 5-15%. Agm-& gel batterier är dessutom fria från läckage av både knallgas & syra vilket gör dem säkrare. Cykelekonomin överträffar de flesta syrabatterier och är när de dessutom är helt underhållsfria (förutom laddning) så finns egentligen inget annat att rekommendera. Om du inte är den av få som älskar att hålla koll på syra nivåer och få hål på kläderna dvs.

Startbatteri till båt & övriga marina startbatterier

Att starta en båtmotor kräver ofta en hel del kraft. Ditt startbatteri behöver leverera energi till en stor motor som förmodligen är större än den du har i bilen. Till detta räcker ofta ett startbatteri (samma som i bilen) av större modell. Viktigast är att båtmotorn förses med tillräckligt mycket starteffekt (CCA / MCA). Vanlig batterier mäts i CCA (minus 18 grader). I marina sammanhand pratar man om MCA (Marine Crank Amps) vilket istället mäts i 0 grader. Ibland är utrymmet begränsat och då får man anpassa sig till det så gått det går så länge starteffekten är tillräcklig.

startbatterier-till-ba%cc%8aten

Startbatterier till båten

 

 

 

 

 


Förbrukningsbatterier till båtar & andra marina fordon

Som vi har gjort tydligt är AGM & GEL både att rekommendera samt att föredra som förbrukningsbatterier i båtar och andra vattenleksaker du kan tänkas ha. Vattnet är aldrig platt som asfalt och därför krävs det ju ett batteri som tål tuffa utmaningar, är pålitligt och näst intill outtömligt på energi. Välj dock själv vad som passar utifrån din budget, kravspecifikationer och kunskap!

Förbrukningsbatterier till båten

Förbrukningsbatterier till båten