AGM (Absorberande glasfiber matta)

AGM batteri och är inte bara ett hett samtalsämne i elektronik- båt- & fritids klubbars forum. Det har även letat sig fram till och lite av ett buzz word inom service och industri. AGM batterier hyllas för sin robusthet, uthållighet, prisvärdhet och listan över deras positiva egenskaper kan göras lång!

AGM batterier verkar ha förmågan att återhämta sig från dem mesta. Man hör och läser om agm batterier som överlevt osannolika scenarion där de utsatts för grov misskötsel. Men vad gör AGM batterier speciella? Och vad står agm i “AGM” batteri för? I avsnittet redogör vi för de de egentliga skillnaderna mellan ett agm och ett vanligt batteri och har du hittat hit med ett behov av ett införskaffa ett nytt AGM batteri hittar du fram genom sektionerna presenterade inunder. Välj efter krav samt vilket behov du har. AGM batterier finns att välja som både startbatterier & som förbrukningsbatterier.

AGM batteri

Ett AGM batteri i genomskärning.

 

AGM är lämpligt både till Start & Förbrukning

AGM batterier har gjort sig ett rykte i takt med att ledande tillverkare som OPTIMA visat på överlägsenhet vad gäller starteffekt. Detta tack vare sin unika spiracellsteknik. Eller SONNENCHEIN för den delen som med ett enastående trackrekord som förbrukningsbatterier är båda dessa varumärken lite i av en egen klass för sig själva. Det är dock alltid smart att jämföra pris i kontrast till prestanda och det finns många högkvalitativa varumärken.

 

bosch-startbatteri-agm

AGM som startbatterier

AGM som Startbatteri

AGM batterier är de modernaste, kraftigaste och mest robusta startbatterierna idag. De besitter en enorm startkapacitet.

 

 

 


forbrukningsbatterier-agm

Tillämpa AGM som förbrukningsbatterier

AGM som Startbatteri & Förbrukningsbatterier

Förbrukningsbatterier med AGM teknologi är avsedda till allt från nödlarms centraler & elfordon till båtar och lagertruckar.

Vi hjälper dig att hitta de mest högkvalitativa AGM batterierna från Sveriges ledande återförsäljare.

 

 


Vilka är fördelarna med att köpa ett AGM batteri?

Sedan AGM teknologin lanserades har världen inte varit riktigt densamma. AGM tekniken vart först populär genom militär användning som flygplansbatterier. Med AGM tekniken vart flygplanens vikt lägre, tillförlitligheten högre och riskerna mindre. Piloterna fick helt enkelt ett tekniskt moment mindre att oroa sig för.

Den mest påtagliga skillnaden och fördelen med ett AGM batteri är att det kan laddas ur upp till 80 % procent till skillnad mot 50 % procent som i ett vanligt batteri är maximalt rekommenderad urladdningsgrad. Detta innebär konkret att ett AGM batteri på 100 Ah ger dig 80 ampere timmar till ditt förfogande medan ett vanligt 100 Ah batteri skulle ge dig hälften av det du tror att du köpt!

Fördelarna med agm batterier

Fördelar med att köpa AGM batterier:

 • Har ett extremt lågt inre motstånd
 • Förhöjd förmåga att leverera ström under längre tid
 • Tål djupa urladdningar (djupurladdningar) bättre
 • 100% slutet och underhållsfritt
 • Fritt från läckage och spilld syra
 • Förstärkta och tåliga mot stötar
 • Behöver inte fyllas på med vatten
 • Lägre vikt
 • Mindre risk för sulfatering
 • ( -*C ) Mycket tåligt mot låga temperaturer (klarar kyla väl)
 • ( +*C ) Mycket tålig mot höga temperaturer (klarar värme bättre)
 • Låg självurladdning (1-2% per månad)
 • Längre möjlig lagringstid
 • Modernaste tekniken
 • Ekonomisk alternativ (långsiktigt)

 

“AGM” som är en förkortning av engelskans “Absorbent Glass Mat” som på svenska betyder Absorberande Glasfiber Matta. Glasfibermattan i AGM batterier är en genial innovation som binder upp batterisyran och blyplattorna vilket ger ett stabilare batteri som är mer tillförlitligt. Tekniken medför en högre starteffekt och ökar batteriets förbrukningsförmåga samtidigt som det skyddar mot de vanligaste skador och missöden som batterier kan råka ut för.

Tack vare sin konstruktion kan agm batterier monteras på valfritt sätt spännas fast hur som helst i alla positioner. Detta utan att riskerar läckage av batterisyra eller illaluktande knallgas som annars avges vid laddning. AGM batterier tål dessutom djupa urladdningar betydligt bättre och kan ibland återhämta sig helt från en och annan djupurladdning. Detta är en en stor trygghet om man är lite slarvig eller glömsk inför vintern och inte har sett till att underhållsladda ditt batteri.

Vi granskar även årets agm batteri test samt listar top kvalificerade återförsäljare av agm batterier med kända varumärken från ledande batteritillverkare.

 


SegelbåtMotorbåt

AGM marinbatterier är det bästa valet för din båt

Till båtar kan du välja att använda AGM batterier både som startbatteri samt till din förbrukning i batteribanken. AGM är fördelaktigt till sjöss då de tål tuffare tag, kan monteras hur som helst utan att läcka varken syra eller gas. Med en lägre självurladdning och möjlighet att ladda ut till hela 80% utan att ta skada gör att du få mer fri tid av din fritid!


AGM är de kraftfullaste bilbatterierna med lågt underhåll & lång livslängd

Till bilar behöver du använda AGM batterier om du antingen har en stor moden bil eller har mycket extra elektrisk utrustning installerad så som i en taxi. AGM batterier tillhör det översta skiktet av bilbatterier och är överlägsna vad gäller starteffekt, tålighet, förbrukning och i form av presterade antal laddning cykler.


motorcykel

AGM är ett måste till stora motorcyklar och vildare mc riders

Äger en rejäl hoj med större motor eller känner att du tillhör kategorin som lutar bågen lite extra i kurvorna? Då är ett AGM batteri till din mc den ända rätta vägen att gå. Yuasa har länge varit ett populär märke men flera andra batteritillverkare och varumärken har klivit upp och utmanat för första plats i denna prestigefulla varugrupp. Bland dessa hittar du nuförtiden Bosch, Banner, Varta, Exide mfl.


hjullastare

AGM batterier krävs för bruk i entreprenadmaskiner

Entreprenadmaskiner och entreprenadfordon behöver ett batteri som är stöttålig, starkt och motståndskraftigt. Ingen batterityp passar bättre än AGM. Optimas ( Redtop & Yellowtop ) är framförallt att rekommendera. De är båda kända i segmentet för sin exceptionella starteffekt i förhållande till deras storlek. Denna patenterade AGM rörcells teknik är militärt utvecklad med syfte att klara av användning i bland annat bandvagnar och tåla tryckvågor från pansarskott. Det flera andra AGM batterier att välja från de minsta storlekarna av bilbatterier 242x175x175 mm upp till lastbilsbatterier om 513x189x223 mm.


Kan du använda AGM batterier i dina städmaskiner?

AGM är inte alls lika optimalt att använda i städmaskiner som GEL batterier. AGM batterier fungerar dock och kan laddas ur till samma grad som gelbatterier. De passar även utmärkt då standardmåtten är dem samma i båda typerna. Var noga med att kontrollera att den laddare du använder är anpassad för AGM och att du tar hand om dem väl och laddare dem regelbundet enligt instruktioner.


gaffeltruck

Finns det AGM batterier till truckar?

Tryckceller tillverkas bara med antingen vätska eller gel. Blockbatterier till truckar är däremot vanliga. Har du en motordriven truck så är det ett startbatteri med agm karaktär du letar efter. Har du en eltruck är gel att föredra med agm fungerar även det alldeles utmärkt för att driva trucken.